Òmnia estiu :: Taller “Recuperem la nostra història”

Aquests dies de juliol, des del punt Òmnia proposem diferents tallers per a treballar les competències digitals dels nostres veïns i veïnes des de punts d’interés centrats en el barri. De fet, totes les accions formatives que es plantegen des del Punt Òmnia de la PES La Mina tenen com a punt de partida i final el barri i els nostres contextos vitals més propers, però en els tallers d’estiu, més concentrats, a més estàn orientats a resultats tangibles immediats.

Un dels tallers d’aquest Òmnia Estiu, “Recuperem la nostra història” ha centrat l’activitat en l’aportació de continguts per al cronograma del barri. Buscàvem imatges i relats dels participants, però sembla que primer caldrà fer ordre en els baguls dels nostres records; ens hem trobat que les persones que han assitit al taller, no han pogut trobar en els els seus arxius fotogràfics particulars,  imatges del barri. Potser abans, en una cultura fotogràfica analògica,  fer una foto era per a recordar moments excepcionals. I molts d’aquests moments excepcionals es donaven fóra del barri: unes vacances, una sortida a la platja, una excursió, un banquet…..

També ens hem trobat amb una certa resistència a fer públiques vivències personals, argumentades sovint des del sentiment de que no seràn interessants per a als altres.

Així, mentre seguirem explorant com podem fer emergir aquesta història col·lectiva des de les experiències personals, hem optat per analitzar i recordar junts la nostra història a partir de documents de l’Arxiu històric i Centre de Documentació de La Mina i del Camp de la Bota i en especial del llibre de Josep Maria Monferrer, “Història del barri de la Mina 1969 – 2000“.

La Mina

Les noves entrades al cronograma resultants d’aquest taller son d’un periode ampli, que va des de la dècada dels 70 fins a inicis de la des 90, i que ens han fet recordar,

  • La creació de les quatre llars d’infants del barri: Belendai (1970), Papusa , Jahibé (1973) i Quitxalla (1974)
  • La posta en marxa de les escoles d’EGB: Jacinto Benavente (curs 1973-74), Tirso de Molina (curs 1974-75)
  • La inauguració de l’Escola d’Artesania i Formació Profesional (1974), hereva de l’Escola Gitana d’Artesania i Iniciació professional del Camp de la Bota
  • La creació de la Coordinadora de Joventut de La Mina (1977)
  • La posta en marxa del projecte educatiu lligat al club de bàsquet La Mina (1978)
  • La organització del Primer Seminari Interregional sobre Alfabetització (1981)
  • La obertura dels carrers Cristóbal de Moura i Estrelles (1987)
  • La inauguració dels pretallers Jañí, per a joves de 14 a 16 anys (1992)